Tænk lånet til forældrekøb sammen med din økonomi

Få et overblik over, hvad du bør være opmærksom på, hvis du skal finansiere et forældrekøb.

26. juli får mange unge svar på, hvilken uddannelse de er kommet ind på efter sommerferien. De skal derfor også finde et sted at bo, og her kan forældre hjælpe dem på vej ved at foretage et såkaldt forældrekøb.


Sune Malthe-Thagaard (foto), chefanalytiker i Totalkredit, giver her nogle punkter, du skal holde øje med, hvis du overvejer forældrekøb.

Boligmarkedet retter sig
Den gode nyhed er, at der nu er mindre fart på boligmarkedet. Antallet af handler ligger på et niveau, vi ikke har set siden begyndelsen af 2023, og der er lidt flere lejligheder at vælge imellem.

Markedet for ejerlejligheder har dog overrasket positivt i 2024, især i København. Der var et meget markant skifte fra høj fart hen mod afslutningen af 2023 til en ret hård opbremsning med stort fald i handler og priser i de første måneder af 2024. Men det rettede sig hurtigt, og samlet set er priserne uændrede her i 2024.

Fast eller variabel rente
Når du skal vælge lån, skal du ikke kun have renten her og nu for øje. Du skal vælge et lån med en renterisiko, som du har det godt med. Men i øjeblikket er det faktisk ikke dyrere at få mere rentetryghed. Det skyldes, at investorerne på de finansielle markeder forventer, at centralbankerne sætter renten ned det kommende år.

Derfor er de laveste renter lige nu på F3- og F5-lånene, men det ændrer ikke grundlæggende ved, at beslutningen om rentebinding skal træffes ud fra din privatøkonomi og personlige lyst til at løbe en risiko.

F5-lån kan være oplagt
Netop et F5-lån kan passe godt med tidshorisonten for nogle forældrekøb. Mange køber en lejlighed til deres børn, når de skal begynde på en uddannelse. Og en del uddannelser i Danmark tager op til fem år. Med et F5-lån kender du din rente på lånet til forældrekøbet de næste fem år, mens dit barn studerer, Du får også en lidt lavere rente end med et fastforrentet lån.

Og hvis dit barn er lidt længere om studiet end normeret tid, kan du tilpasse rentebindingen, når lånet skal rentetilpasses efter fem år.

Mange forhold spiller ind ved lånevalg
Ud over tidshorisonten for dit forældrekøb spiller mange forhold ind på, om det er et fastforrentet lån, et F5-lån eller et helt andet lån, der er bedst for dig.

Der kan også være forskellige muligheder at sammensætte finansieringen af forældrekøbet på. Ud over at optage lån i den bolig, du køber, kan du måske også optage lån i en eventuel friværdi i din egen bolig eller bruge af en opsparing. Det kan din rådgiver i Dragsholm Sparekasse hjælpe dig med.