
Sådan passer du på dig selv og undgår svindel
Det hele handler om din digitale sikkerhed
Svindel kan ske for alle – også for dig. Svindlere bliver stadig mere sofistikerede i deres forsøg på at franarre dig dine personlige oplysninger og penge. De bruger metoder som SMS’er, mails, telefonopkald og sociale medier.
På denne side bliver du klogere på, hvordan du genkender metoderne og beskytter dig selv og sikre dine oplysninger.
Gratis app advarer dig om digitale trusler
"Mit digitale selvforsvar" er en gratis app. der med guides og gode råd hjælper danskerne til sikker og tryg online adfærd - og holder dig opdateret på digitale trusler.
Hvis uheldet er ude
Har du mistanke om, at andre har været logget på din netbank eller mobilbank med dit MitID, skal du straks kontakte Sparekassen. Er det udenfor bankens åbningstid - kan du spærre dit MitID på mitid.dk.
Anmeld til politiet
Har du været udsat for en kriminel handling, så anmeld det til politiet.
Her kan du kan anmelde økonomisk svindel på nettet
Sådan spotter du digital svindel og beskytter dig selv

Svindel via SMS og mail
Svindlere sender falske beskeder, der ser ægte ud, for at lokke dig til at dele personlige oplysninger eller klikke på skadelige links. Vær opmærksom på uventede beskeder og tjek altid afsenderen. Beskyt dig selv ved aldrig at dele følsomme oplysninger via disse kanaler.

Telefonopkald (Spoofing):
Spoofing betyder, at svindleren får det til at se ud som om, at de ringer fra fx Sparekassens telefonnummer. De forsøger at få dig til at afsløre personlige oplysninger eller overføre penge. Vær skeptisk over for uventede opkald og verificer altid afsenderen. Brug officielle kontaktoplysninger til at bekræfte opkaldets ægthed.

Bankbudesvindel
Svindlerne udgiver sig for at være bankansatte og beder om at hente dit betalingskort eller personlige oplysninger. Men du må ALDRIG udlevere din pinkode til hverken Sparekassen eller politiet. Kontakt Sparekassen direkte, hvis du er i tvivl. Brug din sunde skepsis, vær opmærksom på mistænkelige anmodninger og beskyt altid dine oplysninger.

Investeringssvindel
Svindlerne lokker med falske investeringsmuligheder, der lover høje afkast på kort tid. De bruger ofte overbevisende websider og dokumenter for at virke troværdige. Ofte ser det ud til at være en ’kendt influencer’, der reklamerer. Vær skeptisk over for urealistiske tilbud og undersøg altid investeringen grundigt. Kontakt din rådgiver, hvis du er i tvivl.

Kærlighedssvindel
Svindlerne tager kontakt fx via messenger. De foregiver at være romantisk interesserede og opbygger et forhold til dig online. De beder ofte om penge til nødsituationer eller rejseudgifter. Vær forsigtig med at dele personlige oplysninger og penge med nogen, du kun har mødt online. Brug sikre datingplatforme og vær opmærksom på advarselstegn.

Svindel ved nethandel
Svindlerne opretter falske webshops eller annoncer for at narre dig til at købe varer, der aldrig bliver leveret. Tjek altid webshoppen for anmeldelser og kontaktoplysninger. Brug sikre betalingsmetoder og undgå at handle på mistænkelige sider. Vær opmærksom på tilbud, der virker for gode til at være sande. Hold øje med om e-shoppen er e-mærke certificeret.