Præcise streger er blevet Henriks løbebane

Firmaet Arkilsgaard ApS har specialiseret sig i at anlægge løbebaner i kunststof – og er nærmest verdensmester i at trække præcise streger.

Australien, Dubai og Vejle. Det er blot nogle af de steder, hvor Arkilsgaard ApS har været på arbejde i de første måneder af 2024.
Bag firmaet står Marie og Henrik Jørgensen, som begge stammer fra Asnæs, men nu bor i Korsør. Deres virksomhed anlægger kunststofløbebaner på atletikstadioner i hele Danmark og har titel af anlægspartner for Dansk Atletikforbund. Men det er disciplinen med at tegne præcise streger, der bringer dem ud i den store verden.


En streg i ørkensandet. Tvunget af omstændighederne er Henrik på natarbejde i De Forenede Emirater, hvor dagtemperaturer mellem 40 og 50 grader betyder, at der kun kan males om natten.

Et spørgsmål om millimeter
- For at en løbebane kan bruges til fx kvalifikation til OL eller til verdensrekorder, skal der være 400 meter rundt. Banen afvises, hvis den kun måler 399,99 meter. Tiderne måles jo i hundrededele af sekunder, så hvis banen er en millimeter for kort, kan en verdensrekord ikke godkendes. Derfor kan banen heller ikke certificeres efter Det Internationale Atletikforbunds krav, forklarer Henrik.

Omvendt kan banen godt anerkendes, hvis den er for lang – op til 400,04 meter målt i 30 cm afstand fra banens inderste linje.


Atletikstadion i Abu Dhabi, hvor stregerne er slået af Arkilsgaard
.

På langfart med udstyret
Henrik er med sit udstyr og sine kompetencer nærmest verdensmester i at måle og tegne løbebaner op. Det har de også opdaget i udlandet. Så den tid af året, hvor det danske vejr spænder ben for anlæg og renovering af løbebaner i kunststof, er han ofte på langfart med sit udstyr.

Senest var han i Dubai i marts for at rådgive, måle og tegne streger op til 2024-udgaven af de asiatiske atletikmesterskaber for unge, Asian U20 Athletics Championships, samt udføre certifikatarbejde i forbindelse med dette.


Certifikat fra det internationale atletikforbund, World Athletics, som godkendelse af, at de streger, som Arkilsgaard ApS har tegnet på stadion i Dubai, lever op til forbundets krav.

Forud for Dubai udførte Arkilsgaard i januar et anlæg i Sharjah, Forenede Arabiske Emirater, og i februar et anlæg i Melbourne, Australien.


Teknologien, som Arkilsgaard bruger, anvendes ikke af andre i branchen. Derfor skal den heller ikke udpensles her, men kort fortalt scannes til 3D-billeder, hvori indgår milliarder af koordinater.


Det begyndte med fodbold
Henrik har en baggrund som officer i Forsvaret, hvor han stoppede for cirka 20 år siden. I stedet etablerede han et lille anlægsfirma hjemme på Arkilsgaard ved Dalmose.

Firmaet har udviklet sig efter, hvad kunderne har efterspurgt. Inden for sport begyndte det med fodboldbaner, hvor det så siden blev kunstgræsbaner og derfra kunststofbaner til atletik, både nyanlæg og renovering af eksisterende.

Foruden Marie og Henrik er der godt en håndfuld medarbejdere. Vi møder parret på stadion i Vejle. Her er de i gang med en større renovering af kunststofbanen. Når de er færdige her, venter en ny opgave i Lyngby. Firmaet er anlægspartner for Dansk Atletikforbund og bistår også med at certificere de danske baner.


Mange af maskinerne – som denne rejsemodel – har Henrik og værkstedsmanden Kenneth selv videreudviklet på.

- Om sommeren arbejder vi fortrinsvis i Danmark. Det her kan vi ikke lave om vinteren. Det skal være mindst ti grader varmt og tørvejr i flere dage, så materialet er gennemtørret, inden vi spraymaler overfladen. Om vinteren er Henrik, eller os begge to, afsted til opgaver ude i den store verden, fortæller Marie.


Marie i færd med en opmåling af et anlæg i Chile.

Marie og Henrik bor sammen med begge hold svigerforældre, så pasning af deres tre børn har aldrig været et problem. Nogle gange har de også været med i udlandet. Nu er de så gamle, at den yngste på efterskole.


Så er der noget ved at være med far på arbejde: Henrik Jørgensen med sønnen Peter på opgave i Oman i 2018. Det er planen, at 20-årige Peter efter eget ønske skal med i firmaet, når han er færdig med sin uddannelse som EUX elektriker.


Henrik er en beskeden mand, men ifølge Marie er han ret stolt af denne indendørsbane i Randers, som Arkilsgaard lavede fra bunden. Da banen kun er 200 meter lang, er svingene hævet. Det er teknisk meget udfordrende, men sjovt og tilfredsstillende at lykkes med.

Den rette bank for os
Henrik har haft Ole Jensen som bankrådgiver, lige siden han grundlagde Arkilsgaard ApS for 20 år siden.

– Sparringen med Ole vægter højt for os. Jeg ringer altid og hører, om han synes, at min idé er dum eller genial. Lige nu arbejder vi på at flytte virksomheden til Vemmelev, hvor vi har købt en grund ud til motorvejen. Inden da var jeg i dialog med Ole om at købe mig ind i et svensk firma for at få adgang til det marked. Det er fedt, at vi kender hinanden, og at Sparekassen har indsigt i min virksomhed og ved, hvordan vi driver den.


Marie og Henrik Jørgensen med deres rådgiver fra Dragsholm Sparekasse, Ole Jensen, på anlægget i Vejle, hvor den nye, sorte belægning er ved at blive spraymalet. For Henrik er samarbejdet med Sparekassen en relation, som begge parter skal have noget ud af.

Mavefornemmelser og sparring
For Henrik handler det at drive en virksomhed i høj grad om mavefornemmelse. Økonomi er selvfølgelig også med i overvejelserne, men han ender altid med at spørge sig selv: ”Er det en god eller dårlig ide at udvikle/investere denne vej?”.

- Her vil de store banker ofte kræve det skrevet ned som business cases eller budgetter. Det er meget tungt og tidskrævende og i sidste ende er det alligevel ofte et gæt. Men i Sparekassen vender jeg mine tanker med Ole, og så afgør vi sammen, om ideen er god eller dårlig. Vi er jo på samme hold og ikke interesserede i at træffe dårlige beslutninger, der går ud over os selv.

Henrik finder dette samspil utrolig værdifuldt, men tilføjer, at det kræver et godt indbyrdes kendskab, og at man gennem en længere periode beviser, at man generelt træffer fornuftige beslutninger.

- For en virksomhed i vores størrelse passer denne sparring og metode rigtig godt. Og så er det en stor sidegevinst, at Ole er ret god administrativ til at hjælpe os med diverse papirer. Ingen starter vist egen virksomhed, fordi de brænder for papirarbejde, så her er Sparekassen også en stor hjælp, fastslår Henrik.


Marie og Henrik med firmabilen i Vejle. Til denne opgave har de også deres beboelsesvogn med, så de kan være på pladsen hele tiden.

www.arkilsgaard.dk